USA:s populäraste sport

Amerikans fotboll är den största och populäraste sporten i USA. Amerikansk fotboll spelas på en stor plan och varje lag har vardera 11 spelare på planen. Istället för att spela med en rund boll spelar man med en oval boll. Spelarna som är ute på planen har mycket skydd på sig då det sker mycket kroppskontakt mellan spelarna. Skydden är bland annat hjälm och axelskydd.

År 1999 arrangerade det första världsmästerskapet inom amerikansk fotboll och sedan dess har tävlingen arrangerats vart fjärde år. Dock skulle det dröja fram till år 2010 innan det första världsmästerskapet skulle arrangeras för damer.

Sportens historia

Sporten härstammar från olika college i USA. Dock har sporten ändrats sedan den först uppfanns, först liknande den vanlig fotboll väldigt mycket. Det som skiljde dem två åt i början var att amerikansk fotboll hade några få inslag från rugby. Sedan dess har det varit många olika regeländringar och sportens utförande har ändrats.

Sporten går ut på att man ska få in bollen i motståndarens end zone, som är deras målområde. Bollen får inte kastas in här utan den ska föras in genom att en av spelarna springer eller tar sig in i zonen på ett eller annat sätt. Det går även att göra sparkmål genom att man sparkar bollen mellan två höga stolpar.