Kom igång med träning hemma

Styrketräning har blivit allt mer populärt de senaste åren och ibland känns det som att man inte träffar en enda människa som inte regelbundet besöker ett gym. En hel del av oss har dock svårt att hitta både tid och motivation till att gå till gymmet flera timmar varje dag. Detta behöver inte betyda att man inte har ett intresse av träning och inte skulle vilja bli lite starkare för att både klara av sin vardag och kanske få en kropp som man trivs bättre med. Ett riktigt bra sätt att uppnå detta kan då vara att börja styrketräna hemma, vilket faktiskt kan vara minst lika effektivt som att gå till ett gym och träna. Det finns dock vissa saker som kan vara bra att tänka på och här kommer ett antal tips.

Utrustning

Att köpa hem rätt utrustning är såklart viktigt för att kunna träna på bästa sätt i sitt hem. Det går såklart att bli ganska stark enbart genom kroppsviktsövningar, men när det kommer till att träna specifika muskelgrupper som till exempel biceps eller ben kan det vara bra att ha en del utrustning om man vill bygga på sin explosiva styrka. En bra plats att börja på är att köpa hem ett par bra hantlar. Har man en uppsättning med hantlar som går upp till tillräckligt höga vikter kan man träna i princip alla muskelgrupper i princip lika bra som på gym. Hantlar är också långt mycket enklare att förvara än till exempel en skivstång och en bänk och på så sätt behöver de inte vara i vägen.

Rutiner

Det kan vara lätt att tänka att man ska träna hemma när det passar och när man har tid men precis som när man bestämt sig för att träna på gym kan det vara bra att lägga upp ett schema med vilka övningar man ska göra vilken dag. Annars är det lätt att de andra sakerna som frestar hemma, som till exempel mobil eller TV, blir mer attraktiva alternativ. Att också bestämma sig inom passet för hur många repetitioner och set man ska köra är bra för att hålla uppe motivationen.