Fem bra anledningar att testa yoga

Yoga är en aktivitet med långa anor och kopplingar till indisk filosofi och religion. Yogan som vi allmänt känner den idag, främst så kallad hathayoga, har blivit en populär träningsform. Har du inte hoppat på yogatåget än så kommer här fem anledningar att prova.

1. Du blir smidig, stark och uthållig

Avancerade yogaposer och mjuka, stretchiga yogakläder är en ledtråd, men förmodligen känner du redan till att yoga förbättrar smidigheten. Det är en anledning så god som någon att börja – många vill bli smidigare och ökad rörlighet har fördelar inte minst för hälsan. Men faktum är att yogautövning även kan förbättra din styrka och kondition. Många yogaposer involverar att hålla uppe den egna kroppsvikten, och klassiska styrkeövningar som lunges förekommer ofta inom yoga. Yoga anses som en lugnare träningsform, men det finns också fartfyllda pass där du får upp pulsen.

2. Lätt att börja, svårt att sluta

Som många av de bästa aktiviteterna har yoga en låg tröskel med utrymme att avancera när du kommit in i det. Med allt material som finns online behöver du inte ens betala för ett pass på gymmet för att testa; allt du egentligen behöver till en början är ett mjukt underlag och kläder som går att röra sig i. Inser du att yoga är något för dig så börjar det roliga: nu kan du nörda igång med yogamatta i favoritfärgen, snygga och praktiska yogakläder, yogablock… Som en bonus kan du stoltsera med dina yogakläder till vardags för en skön athleisure-look.

3. Anpassningsbar träningsform

Yoga passar alla. Det finns yogapass för den totalt otränade liksom för yogaproffset. Som tidigare nämnts kan du också variera avslappnande pass med rena konditionspass, eller fokusera på styrkan. Yoga kan vara en social aktivitet, men vill du hellre träna hemma går det lika bra att sätta ihop ett eget pass eller följa en av de många Youtubevideor som finns tillgängliga helt gratis.

4. Mindfulness

Yoga är inte bara träning utan är besläktad med meditation och andra sorters mindfulness, som kan lindra stress, nedstämdhet och ångest och rotar dig i nuet. Yoga är alltså bra både för kropp och själ.

5. Ett bra komplement till andra träningsformer

Yoga passar både som primär träningsform och som komplement till din huvudsakliga träning. Om du konditions- eller styrketränar är yoga bra för att hålla igång rörligheten, och det hjälper dig med smidigheten om du exempelvis dansar eller utövar gymnastik.