Svenskarnas kärlek till padel

Thommy Andersson. Utan honom kanske padel aldrig hade dykt upp i Sverige – åtminstone hade det förmodligen tagit betydligt längre tid. De senaste två åren har svenskarnas intresse för sporten exploderat och det finns inga tecken på att det här intresset håller på att svalna.

Stort genombrott efter lugn start

Marbella 1998 – Thommy Andersson är på härlig solsemester och har turen att upptäcka en liten grupp personer som spelar en racketsport han inte tycker sig ha sett tidigare. Det visar sig att det är padel han ser; en sport som redan då var populär i Spanien. Efter att ha provat på är han fast, och tar med sig sin nyfunna passion hem till Sverige och Skåne. Han ser till att bygga ihop en enkel bana i en mindre lokal, och snart har Sveriges första padelbana ett 30-tal trogna spelare. Reglerna är enkla och med ett bra padelracket och en boll kommer du långt. Sakta sprider sig intresset men det är först 2019 som sporten får sitt stora genomslag och under 2020 ökar antalet padelbanor från 700 till 1200 på bara ett halvår. Trots pandemi och restriktioner. Det talar verkligen sitt tydliga språk om hur populärt spelet är och hur det också går att spela även om samhället kräver viss social distansering. Nu i början av 2021 fortsätter padelanläggningar byggas och padelbanor att öppnas. Även om det kommer en kulmen vartefter på grund av konkurrens tycks inte toppen vara nådd ännu i alla fall, vilket är glädjande nyheter för alla padelentusiaster.

Padel för god hälsa

Vad är det då som gör padel så populärt hos oss svenskar? Man skulle nog kunna säga att padel har tagit över tennisens popularitet och då sporterna är relativt lika varandra är det kanske inte så konstigt. Padel känns som den uppdaterade och förenklade versionen av tennis. Ändå är padel inte på något sätt en enkel eller simpel sport – kroppen är i ständig rörelse och du använder dig även av omkringliggande väggar i spelet, något som aktiverar kropp och knopp ännu mer. Med det ökade intresset öppnas också som sagt fler och fler banor över hela landet, vilket gör padel till en alltmer lättillgänglig sport. Som kronan på verket har även ett flertal kändisar engagerat sig i både spelet och öppnandet av banor; Zlatan och Måns Zelmerlöw för att nämna några. Allt det här sammantaget är väldigt goda nyheter för folkhälsoarbetet generellt och vår individuella hälsa specifikt. Då många har stillasittande arbeten är padel ett perfekt sätt att få in mer aktivitet och rörelse på vår fritid, så av den anledningen hoppas vi alla att intresset fortsätter öka. Dessutom blir vi ju gladare och fyllda av energi av att röra på oss, och det är ju verkligen inte fel, eller hur?