Friidrott, en jämlik sport

En sport som lockar både många åskådare och utövare är friidrott. Friidrott brukar klassificeras som en av de äldsta sporterna som finns idag, då sporten redan utövades under antiken. Under antiken fanns dock inte alla grenar som finns idag. Två grenar som fanns då som även finns idag, är löpning och mångkamp. Tillskillnad från idag ingick även brottning i friidrotten under antiken.

Från början var friidrott en sport för amatörer och man fick inte tjäna pengar på sporten. Detta har sedan ändrats och idag finns det många kända utövare som tjänar pengar på sporten.

Utövare från många olika länder

Friidrott är den sport som klassificeras som den mest representerade sporten på exempelvis de olympiska spelen. Anledningen till detta är att sporten har idrottare från nästintill alla länder i världen. Dock utövar alla idrottare inte alla grenar.

I Sverige har sporten blivit väldigt populär och år 1895 bildades det svenska friidrottsförbudet som idag är ett av de största Idrottsförbundet i Sverige. Förbundet har över 600 000 medlemmar, vilket innebär att sporten blivit en av de största och mest populära i Sverige.

Det som är unikt för sporten, både i Sverige och i många andra länder runt omkring i världen, är att den till stor grad är jämlik och utövas av både många män och kvinnor.