Handboll, en sport som kan utföras året runt

En sport som är väldigt populär i Sverige är handboll. Handboll är en sport som funnits sedan slutet på 1890-talet då sporten grundades i Danmark. Sedan dess har sporten utvecklats och det har tillkommit nya regler som har skapat ett annat spelsätt. Under antiken fanns det sporter som liknade handbollen och det är från dessa som den nutida sporten härstammar ifrån. Handboll är en sport som kan spelas på olika underlag, det vanligaste är dock att sporten spelas inomhus på en handbollsplan. Under senare år har det blivit vanligt att spela handboll på stränder under sommarmånaderna.

När sporten fick stor genomslagskraft i Sverige bildades ett svenskt handbollförbund, detta är ett förbund där exempelvis olika idrottsföreningar kan bli medlemmar. Handbollförbundet fungerar som en samlingsplats för de personerna som är aktiva inom sporten.

Regler inom sporten

Handboll är en lagsport och varje lag har sju spelare på planen under matcherna. Sex av dessa sju är utespelare och en av dem är målvakt. Sporten går ut på att laget ska göra mål på motståndarlaget. Varje match pågår av två halvlekar som är på 30 minuter vardera. Planen som man spelar handboll på är totalt 40 meter lång och 20 meter bred, vilket innebär att den har en rektangulär form.

Det finns en del grundläggande regler inom handbollen och en av dem är antalet steg som man får ta när man håller i handbollen. Spelaren får ta maximalt tre steg när han eller hon håller i handbollen. Skulle spelaren vilja ta fler steg måste bollen studsas, dock får man inte studsa och sedan ta upp bollen igen. En annan regel som brukar vara väsentlig att kunna är att man inte får putta en annan spelare med raka armar. Många av reglerna handlar om att man ska visa respekt till sina medspelare och motståndare. Som spelare får man inte rycka, slå eller säga könsord när man befinner sig på planen eller utanför. Dock får det ske kroppskontakt under matcherna och det är att man får spärra en annan spelare med sin egna kropp eller med vinklade armar.

Handbollen skiljer sig åt när det kommer till damer och herrar. Herrarnas boll är 58 till 60 centimeter i omkrets och har en total vikt på cirka 425 till 475 gram. Kvinnornas handboll är mindre i omkrets, 54 till 56 centimeter. Vikten på handbollen är också lättare och bollen väger mellan 325 till 400 gram. Anledningen till detta är att kvinnors händer oftast är mindre än mäns.