Populärt med skidsport i Sverige

Skidsporter har väldigt stor popularitet i Sverige, trots att sporterna endast går att utföra under en begränsad tid under året, då det krävs snö för att utföra de olika grenarna. Det finns olika typer av skidsporter men man brukar benämna de alla under samma kategori då de har många likheter. Dock finns det mycket som urskiljer de olika grenarna från varandra. De olika skidsporterna går att utföra både som tävlingsidrott och motionsverksamhet.

Skidsporten omfattar grenar så som längdåkning, backhoppning, alpin och skidorientering. Dessa är grenar som funnits väldigt länge inom skidsporten. På senare år har det tillkommit en del nykomlingar bland annat snowboard och speedskiing. Det som många inte vet är att skidskytte inte räknas in som en skidsport utan skidskytte klassificeras som en egen sport. Då skidsporter blivit så populärt i Sverige har det skapats ett Svenskt skidförbund, dessa riktar sig till personer i alla åldrar som vill utföra sporten. De riktar sig till lika stor del till motionärer som till elitåkare. Det svenska skidförbundet är även ett av de största idrottsförbunden som existerar i Sverige.

Historia inom skidsporten

Skidåkning och skidport är något som funnits väldigt länge och i många år. Från början utfördes sporten på en amatörnivå och som motionssyfte men på 1800-talet utvecklades skidsporten till att även existera under tävlingssammanhang i både Sverige och Norge. Tidigare hade även sporten fungerat som ett transportsätt, då det var nödvändigt för att kunna ta sig fram genom en del byar.

Det är inte helt tydligt när det första skidtävlingen arrangerades i Sverige, dock tror man med största sannolikhet att den första skidtävlingen i Sverige anordnades år 1877. Detta ska ha varit en skoltävling i Sundsvall. Det dröjde fram till år 1884 innan Sverige anordnade en av världens första stora skidtävling, Nordenskiöldsloppet. Denna skidtävling startade i Jokkmokk och den totala sträckan som skidåkarna skulle åka var 22 mil.

Från en början arrangerades endast skidtävlingar på längden men det dröjde inte länge till att det skulle börja arrangeras tävlingar i utförsåkning. I slutet av 1800-talet arrangerades utförsåkning i tävlingssyfte i många Europeiska länder. De länderna där utförsåkning fick en tidig genomslagkraft hade bergssidor som det gick att åka nedför.

Världsmästerskapen inom skidsporten arrangerades för första gången i Schweiz år 1931. Dock fick sporten ett litet uppehåll under andra världskriget och efter dess slut skedde det stora förbättringar inom sporten. Åkarna förbättrade sin utrustning och skidbackarna blev bättre och bättre då man började fixa dessa inför tävlingarna. Att backarna blev bättre ledde till att skidåkarna kunde komma upp i allt högre hastigheter.