Populäraste sporten i världen

Det finns en mängd olika sporter i världen men alla är inte lika populära. En del utövas i många olika länder och en del sporter är unika och utövas endast i ett fåtal länder. En sport som klassificeras som en av världens mest populära sporter är fotboll. Denna sport är även den som brukar räknas som världens mest populära och har flera miljoner, om inte miljarder fans. En del fans tittar endast på sporten medan en del även utövar sporten.

Fotboll har blivit så pass populärt att sporten utövas i de flesta länder i världen. Dock finns det en del länder som spelar på en högre nivå än andra.

Världens mest populära sport

Inom fotbollen finns det ett internationellt fotbollsförbund, Fifa, och enligt studier som de gjort utövas sporten regelbundet av cirka 240 miljoner människor i över 200 länder.

Detta har gjort att världsmästerskapen inom sporten, som arrangeras vart fjärde år, är ett av världens mest beskådade event. Varje år brukar finalen ses av flera miljoner människor världen över.

Hur fungerar sporten?

De flesta vet vad fotboll är och har någorlunda koll på hur sporten fungerar. Det finns dock åskådare som inte har jättebra koll på hur fotboll fungerar och dess regler.

Fotboll är en lagsport som går ut på att spelarna ska göra så många mål som möjligt på motståndarlaget. I målet står en målvakt och detta är den enda personen som får vidröra fotbollen med sina händer. Målvakten får endast använda sina händer inom straffområdet framför sitt egna mål. Dock finns det ett undantag som gör att de andra spelarna även får använda sina händer, det är när domarna dömt för inkast. Inkast betyder att fotbollen åkt ut utanför planen längs en av sidlinjerna. Då måste spelaren som ska göra inkastet ta upp fotbollen och kasta in den på planen.

Det kan skilja sig åt hur många spelare som deltar i matcherna, främst när det kommer till yngre åldrar. När yngre barn spelar fotboll kan det hända att de antingen är färre eller fler än under de stora matcherna. Det vanligaste är dock att det finns en målvakt och tio utespelare i respektive lag.

Matchtiderna kan också variera beroende på vilken åldersgrupp det är som spelar. Dock är det vanligast att matcherna består av två halvlekar som är 45 minuter vardera. Mellan dessa två halvlekar är det en paus som kallas för halvtidspaus och denna är vanligtvis 15 minuter. Laget som gjort flest mål när dessa två halvlekarna är avslutade är det lag som vunnit. Det är dock inte ovanligt att lagen gjort samma antal mål när halvlekarna är slut. Det finns en del tävlingar som accepterar att det blir oavgjort, dock finns det även de tävlingarna som inte accepterar att resultatet blir oavgjort. Dessa tävlingar brukar definieras som utslagstävlingar och eftersom dessa inte accepterar ett oavgjort resultat blir det förlängning, straffsparkar och omspel om ett lag inte gör fler mål än motståndarlaget.