Pengarna inom fotbollen

Som många vet tjänar de flesta världsstjärnor stora pengar. Det handlar inte bara om höga löner och bonusar, utan mycket kommer även på andra sätt. Exempelvis tjänar många idrottare mycket pengar tack vare reklamuppdrag för olika livsmedel eller tjänster samt att de skaffar sig personliga sponsorer.

Stora pengar

Att tillhöra världstoppen gör att många idrottare tjänar enorma summor pengar som knappt går att förstå för en vanlig medelinkomsttagare. Fotbollsspelare kan tjäna flera miljoner i veckan, och det är nästan löjeväckande när andra sitter och betalar av på ett lån i 40 år för att kunna betala av sitt hus. Tänk att bara för att man har en talang för fotboll kan man tjäna miljoner. Nåväl, så lätt är det kanske inte. Det har krävts mycket träning och andra uppoffringar för att ta sig till världstoppen. Många har även valt att starta andra företag vid sidan av sin fotboll för att även kunna säkra inkomster i framtiden. Det finns många exempel på det där exempelvis Zlatan Ibrahimovic som både har investerat i padelhallar samt även i exempelvis parfymer.

Björn Borg är en annan storstjärna som sedan startade sitt kalsongföretag. Nu tjänade man dock inte lika mycket under Björn Borgs storhetstid. Även Cristiano Ronaldo har gett sig in i kalsongbranschen och det är klart att det går bra när man har ett så stort varumärke och man är en idol för många. Om en vanlig företagare skulle få det lite kärvt med ekonomin, går det att skaffa sig en checkkredit, detta är dock något som exempelvis Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic slipper med alla de miljoner de har på sina konton.

Vilka fotbollsspelare tjänar bäst?

Det finns säkert många som undrar vilka fotbollsspelare som faktiskt tjänar mest i världen. Därför kommer en sammanställd lista. Notera att listan kan ha förändrats lite då det ständigt sker nya kontraktsförhandlingar och liknande. Men så här ser det i alla fall ut på ett ungefär:

1. Leo Messi – den argentinska magikern som spelar för FC Barcelona tjänar cirka 1,35 miljarder per år.

2. Cristiano Ronaldo – det portugisiska fys-fenomenet ligger hack i häl med en inkomst på 1,2 miljarder per år.

3. Neymar – Den brasilianska bolltrollaren som numer spelar i Paris Saint Germain tjänar 950 miljoner per år.

För att få en uppfattning om hur mycket pengar det är kan man jämföra det med världens bäst betalda damfotbollsspelare, Ada Hegerberg. Hon tjänar “bara” 4,2 miljoner per år för att utöva samma sport. Väger man även in den svenska Allsvenskan, tjänar den bäst betalda spelaren 1,9 miljoner per år.

Kort och gott kan man säga att det är en bra bit för damfotbollsstjärnorna och de Allsvenska stjärnorna till världstoppen. Å andra sidan känns de lönerna mer rimliga än de fantasisummor man kunde läsa om ovan.