Populär vattensport i Sverige

Simning är en sport som har många fans och utförare i Sverige. En del simmar eftersom det ger bra motion medan andra simmar på elitnivå. En anledning till att simning blivit så populärt under de senaste åren är att Sverige haft många framgångsrika simmare. Simning är en sport som kan ske under hela året, på vinterhalvåret arrangeras tävlingar inomhus och under sommarhalvåret arrangeras dem i utomhuspooler. Under tävlingssammanhang får man inte utföra vilket simsätt som man själv vill. De fyra simsätten som får användas i dessa sammanhang är ryggsim, bröstsim, fjärilssim och crawl. Det sist nämnda kan även kallas för frisim.

Tävlingar inom simning

Inom sporten simning kan man både tävla individuellt och i lag och det finns både svenska och internationella mästerskap. Under tävlingarna delas de olika simsätten upp i olika grenar. Respektive gren går på att på kortast tid ta sig fram en viss, förutbestämd sträcka. Det finns två olika typer av bassänger som tävlingar kan arrangeras i. Den ena bassängen är 50 meter lång och kallas för långbana och den andra typen av bassäng är 25 meter lång och kallas för kortbana.

Fem meter innan kanten kommer fäster man ett rep med flaggor på som sträcker sig tvärs över bassängen. Anledningen till detta är att man ska veta när kanten kommer när man simmar ryggsim.

Vid tävlingssammanhang klär sig kvinnor i baddräkt och mannen i badshorts. På senare år har det skapats simkläder som både män och kvinnor kan bära.

Simning kan ingå i andra tävlingssammanhang, så som i triathlon och modern femkamp.