Cricket, en sport med många åskådare

En av världens populäraste sporter är cricket, dock är detta en sport som är betydligt mer känd i en del länder än andra. I Sverige är det inte den vanligaste sporten och den har inte lika många svenska åskådare som den har i en del andra länder. Cricket har dock väldigt många åskådare i andra länder, över flera miljoner människor följer sporten och dess matcher. De länder som sporten är populärast i är bland annat England, Indien, Sri Lanka, Bangladesh och Australien.

År 1909 skapades International Cricket Council som brukar förkortas ICC. Detta är ett internationellt förbund som ansvarar för att arrangera de stora turneringarna inom sporten, så som världsmästerskapen.

Hur sporten fungerar

Sporten har funnits länga och vad man vet har den funnits och spelats sedan 1500-talet. Dock dröjde det fram till 1800-talet till att cricket blev en nationalsport i England. Cricket klassificeras som en bollsport och matcherna spelas av två olika lag. Lagen består av 11 spelare vardera.

Planen som man spelar cricket på är stor, ovalformad och den består av gräs. Dock finns det en del av planen som inte består av gräs och det är den centrala delen av planen. Där finns det en rektangulär yta som är 20 meter lång. På denna yta står en person som benämns som kastare och en person som benämns som slagman. Kastaren är från ett lag och slagmannen från det andra. Kastaren ska sedan kasta bollen mot slagmannen som ska slå till denna så att den flyger ut på planen som består av gräs. Därefter ska slagmannan göra så kallade runs som ger laget poäng. Laget som tillhör kastaren ska snabbast möjligt fånga cricketbollen och hindra slagmannen från att göra många runs. Det gör det genom att så kallat bränna ut honom eller henne. Lagen byter sedan av varandra och under en match agerar båda lagen kastare och slagman.